iOS 16, biraz eğlenirken istenmeyen bildirimleri ve korkunç interneti engellemenize yardımcı olacak çok daha fazla seçenek sunar. Şimdi bunu yeni odak modlarıyla nasıl yapacağınızı sizlere anlatacağız.
Apple, görevde kalmanıza yardımcı olmak için geçen yıl iOS 15 ile birlikte Odak modları özelliğini ekledi. Buradaki fikir, belirli zamanlarda ortaya çıkmasını istemediğiniz uygulamaları veya bildirimleri filtreleyerek sizi “anda” tutmaktı. iOS 16’da Apple, süreci kolaylaştırmak için bazı yeni seçenekler de ekledi. Bu, belirli uygulamalardan veya kişilerden gelen bildirimleri susturma ve Odak modlarını kilit ekranları ve saat yüzleriyle bağlama yeteneğini içeriyor.
Odak’ı ilk kurmaya başladığınızda, biraz göz korkutucu görünebilir. Çok fazla seçenek ve ince ayar yapmanın birçok yolu var. Aslında, yaşam tarzınıza en uygun ayar kombinasyonunu elde etmeniz biraz zaman alabilir. Ama sonunda buna değecek. Bu, konsantre olmanız gereken zamanlarda kenara çekilmeyeceğiniz ve elinizde başka faaliyetler olduğunda alakasız bildirimlerden rahatsız olmayacağınız anlamına geliyor.
Odaklanmaya Başla
Odak moduna “Kontrol Merkezi”nden erişirsiniz (sağ üst köşeden aşağı kaydırın). Yanında bir simge bulunan Odak düğmesini göreceksiniz. Varsayılan olarak, ay simgesi olacaktır. Dokunduğunuzda, birincil “Rahatsız Etmeyin” profilinizi etkinleştirir.
Düğmede başka bir yere dokunursanız, etkinleştirebileceğiniz bir dizi başka profil görürsünüz. Odak modlarını daha sık kullanmaya başladığınızda, görüntülenen simge varsayılan olarak kullandığınız son Odak moduna geçer.
Her düğmenin sağındaki üç noktaya dokunun ve Odak profilinin aktif olmasını istediğiniz süreyi ayarlayabilirsiniz. O Odak ayarlarını değiştirmek için Ayarlar düğmesine dokunabilirsiniz. Ama belki de başlamanın en iyi yolu, kullanmayı planladığınız tüm çeşitli Odak profillerini ayarlayabileceğiniz Ayarlar > Odak’a gitmektir.
Odak Modları ile Profillerinizi Ayarlayın
Ayarlarınızda Odak sayfasını ilk açtığınızda, temel olarak Rahatsız Etmeyin ile başlayan ve ardından Kişisel, Uyku ve İş gibi diğerlerine giden çeşitli profillerin bir listesini göreceksiniz. Ekranın sağ üst köşesindeki artı işaretine dokunursanız, Sürüş, Fitness, Oyun, Dikkat ve Okuma dahil olmak üzere daha fazlasını bulacaksınız. Bunların hiçbiri size uymuyorsa, özel bir profil oluşturabilirsiniz.
Ek olarak, profilleri çeşitli Apple cihazlarınızda paylaşmanıza olanak tanıyan bir geçiş vardır.
Odak modlarını ayarlamak biraz kafa karıştırıcı görünebilir. Ancak gerçekten içine girdikten sonra bu durum artık hiç kafa karıştırıcı olmayacak. Apple’ın yaptığı ilk Odak modu olan Rahatsız Etmeyin’e dokunarak ve bunların nasıl çalıştığını açıklamak için bir örnek ile başlayalım. Bundan sonra, biraz farklı çalışan birkaç moda göz atacağız.
Rahatsız Etmeyin Modu
Rahatsız Etmeyin odak sayfasının üstünde gördüğünüz ilk şeydir. Mod etkinleştirildiğinde bildirim göndermesine izin verilen kişileri ve uygulamaları bulmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış birkaç alt menü vardır. Bundan sonra, ekranları özelleştirme seçenekleri, belirli zamanlarda modu otomatik olarak açıp kapatma seçeneği ve uygulamaların belirli bir Odak’ta nasıl çalıştığını özelleştirmenize izin veren Odak Filtreleri göreceksiniz.
Bildirimlere İzin Ver
Odak, Rahatsız Etmeyin etkin olsa bile sizi bilgilendirmeye devam edebilecek kişileri veya uygulamaları belirlemenize olanak tanır. Örneğin, aile üyelerinden gelen aramalara veya iş Slack’inizden gelen bildirimlere izin vermek isteyebilirsiniz. iOS 16’da artık belirli kişilerden veya uygulamalardan gelen bildirimleri susturma seçeneğiniz de var. Unutmayın! Bu yöntemi tüm cihazlarınızda kullanmak istiyorsanız, hepsinin en yeni yazılımı çalıştırması gerekir.
Bu istisnaları yapmak için, Bildirimler sayfasına gitmek üzere Kişiler veya Uygulamalar kutularına dokunun. iOS 15’ten farklı olarak bu sizi iki ayrı menüye götürecektir. Çünkü artık karıştırıp eşleştirebilirsiniz. Örneğin, kişilerinizden gelen bildirimlere izin vermeyi, ancak uygulamalardan gelen bildirimleri sessize almayı seçebilirsiniz. (Bildirimler sayfasının telefonunuza bağlı olarak biraz farklılık gösterebileceğini unutmayın.)
Kişiler kutusuna dokunun. Yukarıda iki seçenek görmelisiniz: Gönderen Bildirimleri Sustur veya Gönderen Bildirimlere İzin Ver.
Kişileri listeye eklemek için artı düğmesine dokunun. Oradan, kişi listenizi görmelisiniz. Listenize eklemek istediğiniz kişileri işaretleyin ve Bildirimler sayfasına geri döndüğünüzde kutuda görünecekler. Birini kaldırmak istiyorsanız, kişi fotoğrafının sol üst köşesindeki eksi düğmesine dokunabilirsiniz.
Ayrıca, Telefon Aramaları kutusundan (kişilerinizi gösteren kutunun hemen altında bulunan) aramalara izin vermek istediğinizi seçebilirsiniz. Herkes, Yalnızca İzin Verilen Kişiler, Sık Kullanılanlar veya Yalnızca Kişiler’i seçmek için açılır kutuya dokunun. Belirli kişi grupları ayarladıysanız, bunlar da burada görünecektir.
Rahatsız Etmeyin’de bir veya daha fazla uygulama seçiyorsanız, Uygulamalar sekmesine ve ardından artı düğmesine dokunun.
Yüklü uygulamalarınızın bir listesini alacaksınız. Kimden İzin Verilen Bildirimler veya Kimden Bildirimleri Sessize Al listesine eklemek istediklerinizi işaretleyin ve sayfanın sağ üst köşesindeki Bitti’yi seçin. Artık artı işaretinin yanındaki kutuda seçtiğiniz uygulamaları göreceksiniz.
Uygulamalarınızdan herhangi biri hakkında fikrinizi değiştirirseniz, her bir simgenin yanındaki eksi işaretine dokunmanız yeterlidir.
Ayrıca, açarak Zamana Duyarlı bildirimlerin gelmesine izin verebilirsiniz. Zamana Duyarlı bildirimler, ne olursa olsun herhangi bir filtreyi aşmaya yetecek kadar önemli olarak etiketlediğiniz uygulamalardan gelir. Hangi uygulamaların sizin için bu kadar önemli olduğunu seçmek için Odak’ı bırakıp Ayarlar > Bildirimler’e gitmeniz gerekir. Kalifiye etmek istediğiniz uygulamayı veya uygulamaları seçin. Örneğin, Takvim. Bu uygulama için “Zamana Duyarlı” bildirimlerin açık olduğundan emin olun.
Ekranları Özelleştir
iOS 16’da, belirli bir Odak modunda hangi ana ekranların görüneceğini özelleştirmekten fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca bir Odak’ı belirli bir kilit ekranına ve bir Apple Watch’ınız varsa bir saat yüzüne bağlayabilirsiniz.
Bunu yapmak için, Rahatsız Etmeyin (veya ayarladığınız profil ne olursa olsun) için Ekranları Özelleştir menüsüne gidin. İki veya üç simge görmelisiniz: bir kilit ekranı, bir ana ekran ve (bir Saatiniz varsa) bir saat yüzü. Mevcut kilit ekranlarınızdan, ana ekranlarınızdan ve saat yüzlerinden seçim yapmak için her birinin altındaki mavi “Seç” bağlantısına dokunun.
Kendinizi yaratıcı hissediyorsanız, her mod için yeni kilit ekranları, ana ekranlar veya izleme yüzleri de oluşturabilirsiniz. Bu biraz daha fazla zaman alır ama muhtemelen size en büyük özelleştirmeyi sunar.
Ana ekran sayfalarını seçerken Apple artık programladığınız Odak’a dayalı öneriler sunuyor. Ayrıca kendi Odak ana ekranlarınızı da oluşturabilirsiniz. Ancak bu daha fazla zaman alır. Kendi ana ekranlarınızı oluşturmayı ve odaklanmadığınız zamanlarda bunları gizlemeyi gerektirir. Apple’ın önerileri oldukça iyi, ancak hiçbirini beğenmediyseniz, bu uygun bir geçici çözümdür.
Otomatik Olarak Aç
Manuel olarak açmak isteyeceğiniz bazı Odak modları en iyi şekilde sorunsuz olduklarında çalışır. Ancak diğerleri için Apple, ne zaman etkinleşeceklerini programlama seçeneği sunar.
Belirli bir zamanda veya konumda veya belirli bir uygulamayı açtığınızda etkinleştirmek için Odak modlarını otomatikleştirebilirsiniz. Rahatsız Etmeyin (veya başka bir profil) sayfasındaki “Otomatik Olarak Aç” menüsü altında, bu seçeneklerden birine erişmek için Program Ekle’ye basın. Örneğin, belirli bir zamanda, ofise geldiğinizde ve Netflix uygulamasını her açtığınızda Rahatsız Etmeyin odağının etkinleştirilmesini sağlayabilirsiniz.
Odak Filtreleri
iOS 16 ayrıca belirli bir modla uygulama veya sistem filtreleri uygulama yeteneği de ekler. Şu andan itibaren seçimlerde biraz sınırlısınız. Ancak mevcut olanlar yardımcı oluyor. Bu filtreleri bulmak için Rahatsız Etmeyin sayfasında aşağı kaydırın.
Örneğin, yalnızca belirli bir takvimin görünmesi için bir Takvim Filtresi ayarlayabilirsiniz. Veya Mesajları filtreleyerek yalnızca istediğiniz kişilerden gelen mesajları görebilirsiniz. Safari’de, kendinizi belirli bir sekme grubunu görüntülemekle sınırlandırmayı seçebilirsiniz. Sistem filtreleri söz konusu olduğunda, Karanlık veya Açık moda geçmeyi veya Düşük Güç modunu açmayı seçebilirsiniz.
Neden bir filtre seçmeniz gerektiği açık olmayabilir. Ve her modun onlara ihtiyacı olmayacak. Ancak örneğin, Uyku odağınızda otomatik olarak Karanlık Mod’a geçmek istediğinize karar verebilirsiniz. Veya Fitness modundaysanız ve beş saatlik bir yürüyüşte pil ömründen endişe ediyorsanız Düşük Güç Modu’nu açabilirsiniz.
Odak Modları ile İlgili Diğer Seçenekler
Ayrıca çeşitli başka seçenekler de var. İzin Verilen/Susturulmuş Kişiler ve Uygulamalar altındaki Seçenekler menüsünde, Kilit ekranınızda Sessizleştirilmiş Bildirimleri göstermeyi, kilit ekranınızı karartmayı veya bildirim rozetlerini gizlemeyi seçebilirsiniz.
Odaklanma durumunuzu paylaşmayı seçebilirsiniz. Böylece biri size mesaj atarsa, bildirimlerin susturulduğuna dair bir ekran görürler. Ana Odak sayfasında Odak Durumu menüsünü görene kadar aşağı kaydırın. Ardından, Odak Durumunu Paylaş’a geçin. Durumunuzu hangi modlardan paylaştığınızı da özelleştirebilirsiniz. Örneğin, Sürüş için açabilir ve Uyku için kapatabilirsiniz.
Odak Profilleri
Odak modlarının kurulumunun biraz kafa karıştırıcı olmasının nedenlerinden biri, bazılarının birbirinden çok farklı olabilmesidir. İki taneye daha bakalım: Kişisel ve Sürüş.
Henüz ayarlanmamış bir profile dokunduğunuzda, Odak etkin olduğunda hangi kişilerin ve uygulamaların sizi bilgilendirmesine izin verilmesi gerektiği de dahil olmak üzere, ilk işlemde size yol gösteren bir dizi ekran sunulur.
Bundan sonra, yukarıda açıklanan Rahatsız Etmeyin kurulumuna benzer olacak olan bu profil için Odak sayfasına yönlendirilirsiniz. Kişisel’de, yalnızca izin verilen bildirimleri değiştirmekle kalmaz aynı zamanda Odak durumunuzu paylaşmak isteyip istemediğinize, ekranlarınızı nasıl özelleştirmek istediğinizi seçmek veya belirli bir zamanda, belirli bir yerde açıp kapatacak bir otomasyon oluşturmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.
Diğer ön ayarlardan bazıları daha spesifiktir. Örneğin, sürüş için bir Odak oluşturduğunuzda, sihirbazın açılış sayfası, araç kullanırken uyarıları ve bildirimleri susturduğunu, araç kullanırken otomatik olarak açılacağını ve otomatik yanıt ayarlayacağını söyledi.
Sürüş Odağı sayfasının da birkaç farklılığı var. İzin verilen bildirimler kişileri içerir. Ancak uygulamaları içermez (direksiyondayken uygulamalarla oynamadığınız varsayımıyla). Odak açıkken sizinle iletişim kurmaya çalışan kişilere gönderilecek mesajı düzenlemenizi sağlayan bir otomatik yanıt seçeneği vardır.
Ekranları Özelleştir menüsünde, ana ekranları seçme durumunuz olmayacak. Çünkü telefonunuza bakmamalısınız! Ayrıca, uygulamanın araba sürdüğünüzü nasıl bileceğini seçebilirsiniz: otomatik olarak (algılanan harekete bağlı olarak), CarPlay uygulaması etkinse, telefon bir arabanın Bluetooth’una bağlıysa veya manuel olarak açtığınızda.
Ön ayarlardan hiçbiri işinize yaramazsa, ana Odak ekranının sağ üst köşesindeki artı işaretine dokunup Özel’i seçerek özel bir profil oluşturabilirsiniz. Yeni profilinize bir ad vermeniz ve onu temsil edecek bir renk ve simge seçmeniz istenecektir. Bundan sonra, süreç Kişisel ile hemen hemen aynıdır. Ancak profil ekranında Odak adını ve görünümünü de değiştirebilirsiniz.